Az RMDSZ elnöke elleni támadások folytatódnak

Legutóbbi hírlevelünkben arról számoltunk be, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, Kelemen Hunort, támadások érték Románia és Erdély egyesülésének jövő évi centenáriuma kapcsán tett nyilatkozata miatt, miszerint a romániai magyarok nem kívánnak a többségi közösséggel együtt ünnepelni. Egyes politikusok, műsorvezetők és közismert személyiségek egyenesen azt kérték, hogy vonják meg az RMDSZ elnök román állampolgárságát.

A napokban hasonló megjegyzéseket tett a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Ioan Aurel Pop is, aki Kelemen Hunorra hivatkozva, egy országos televízió csatornán azt nyilatkozta: “Ha nem ismered el a nemzeti ünnepet, nem élhetsz ebben az országban.” A rektor ugyanakkor amellett érvelt, hogy egy országhoz való tartozást és az adott ország szimbólumainak tiszteletben tartását nem lehet szétválasztani.

Különösen aggasztó tény, hogy egy történész és egyetemi professzor mondja ezeket, aki Románia egyik legelismertebb egyetemén tanít, és akinek tudnia kellene, hogy a szólásszabadság egy olyan abszolút és elidegeníthetetlen jog, amelyet Románia Alkotmánya is szentesít. Azt kérni tehát, hogy egy személy távozzon az országból pusztán azért, mert kifejezte véleményét, alkotmányellenes, szembemegy a demokrácia alapelveivel, és egy egyetemi professzor részéről egyben etikátlan is, hiszen egy neves egyetem rektorától elvárható, hogy álljon ki a toleranciáért, a szolidaritásért és a szólásszabadságért.

 

Magyarellenes skandálások az I. ligás futballmérkőzésen

Alig vette kezdetét a 2017-2018-as szezon, a román I. ligás labdarúgó-bajnokságba újonnan feljutott sepsiszentgyörgyi csapatnak, a Sepsi OSK-nak, máris idegengyűlölő skandálásokat kell eltűrnie más csapatok nacionalista szurkolóitól.

Hétfőn este a fővárosban játszott a Sepsi OSK a Dinamo Bukarest csapata ellen. A mérkőzés még nem vette kezdetét, amikor a hazai csapat szurkolói “Ki a magyarokkal az országból!” rigmusokat kezdtek kiabálni. Sajnos a romániai sportmérkőzéseken az ehhez hasonló viselkedés korántsem szokatlan, olyannyira, hogy ez esetben a bíró fejében meg sem fordult, hogy bármilyen lépést tegyen a skandáló szurkolókkal szemben.

Szervezetünk panaszt nyújt be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, amelyben szót emelünk a Dinamo szurkolóinak magatartása ellen és kérelmezzük a futball klub megbírságolását. Emellett írásbeli felszólítást intézünk a Román Labdarúgó Szövetséghez, amelyben kérjük, vizsgálja ki a mérkőzés során történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy az ilyen jellegű magatartás semmilyen körülmények között nem elfogadható, különösen a sportban nem, ahol a tolerancia és a fair-play játékmód alapelvek.

Románia és Erdély egyesülésének jövő évi centenáriumára készülve, a sportban előforduló effajta etnikailag diszkriminatív megnyilvánulások most különösen érzékenyen érintik a magyar kisebbséget. A legfontosabb elvárás az lenne, hogy a nemzeti közösségek vegyék figyelembe a kisebbségek szempontjait, valamint a magyar közösség is érezhesse, hogy az országnak teljes jogú polgárai.

2017.08.23