În ultimele săptămâni, profesori maghiari și experți educaționali au fost deopotrivă indignați de un regulament recent modificat, care prevede că începând cu anul acesta olimpiada de limba engleză, organizată de Ministerul Educației, va testa și competențele de traducere ale elevilor. Regulamentul specifică faptul că textele în limba engleză pot fi traduse exclusiv în și din limba română. Această prevedere este neconstituțională, precum și extrem de discriminatorie față de elevii aparținând minorităților naționale a căror limbă maternă este alta decât cea română. Acesta înseamnă că acești elevi se vor confrunta cu dificultăți suplimentare deoarece vor fi nevoiți să traducă limba engleză într-o altă limbă și invers, dintre care nici una nu este limba lor maternă.

Inspectoratul Școlar Județean Covasna a solicitat în prealabil modificarea regulamentului, motivând că prevederea acestuia încalcă dreptul fundamental și principiul egalității în fața legii. Cu toate acestea, Ministerul Educației a refuzat să rezolve problema, argumentând că concursul național de engleză este destinat elevilor care au cunoștințe specifice. Această argumentație, însă, ignoră cu desăvârșire faptul că olimpiada de limba engleză are ca scop unic testarea cunoștințelor de limba engleză ale elevilor, iar nu nivelul de cunoaștere a limbii de stat, în privința căreia există de altfel concursuri separate. Pe de altă parte, argumentația ignoră și faptul că o astfel de modificare pune elevii aparținând minorităților naționale într-o poziție dezavantajoasă față de colegii lor români.

Cu privire la această nedreptate, organizația noastră a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.) cu o plângere. Credem că în secolul al XXI-lea, discriminarea sub orice formă este cu totul inacceptabilă, și considerăm îngrijorător faptul că elevii sunt constrânși la a suporta un tratament grav discriminatoriu doar din cauza apartenenței lor la o minoritate națională.

Acuzații nefondate la adresa unui reprezentant local al comunității maghiare

Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna este urmărit penal pentru „susținerea în public a crimelor de război și a crimelor contra umanității, la fel și a ideilor mișcării legionare și a ideilor demagogice”. Denunțul a fost făcut de către Mircea Diacon, comisarul-șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Covasna care de obicei nu ratează nicio ocazie de a dăuna intereselor afacerilor și evenimentelor locale maghiare.

Așa cum am semnalat și în buletinele noastre informative de anul trecut, șeful Protecției Consumatorilor a demonstrat o atitudine antimaghiară în repetate rânduri, în special cu ocazia scandalului de la magazinul Kaufland din Odorheiu Secuiesc. În legătură cu acest incident, președintele Consiliului Județean Covasna a declarat că cei de la protecția consumatorului aplică standarde duble și în luarea măsurilor antimaghiare sunt sprijinite de către instituțiile statului, în mod similar cu Ku Klux Klanul din Statele Unite acum mai bine de o sută de ani.

Mircea Diacon a reclamat această declarație, distorsionând complet cele spuse de către Tamás Sándor. În denunțul său, șeful de la Protecția Consumatorilor afirmă că președintele Consiliului Județean a promovat activitatea KKK-ului. Aceste afirmații sunt însă false, deoarece Tamás nu a promovat în niciun fel activitatea KKK, ba din contră, l-a condamnat în mod vehement, și l-a menționat doar ca un exemplu negativ.

Acest caz este un bun exemplu de standardele duble aplicate în România. În timp ce drepturile minorității maghiare sunt adesea ignorate, iar liderii locali care încearcă să protejeze comunitatea de abuzul instituțiilor statului sunt persecutați, autorul filmulețului manipulat care a stârnit scandalul de la Kaufland nu a primit nicio penalizare. Incidentul demonstrează de asemenea că mass-media din România incită deseori împotriva minorităților naționale, căci acestea au difuzat filmulețul respectiv, care s-a dovedit a fi manipulat, timp de două zile, stârnind un puternic sentiment antimaghiar în țară.

01.02.2018